20. Plinarski forum: GPZ razvoj prilagođava Zelenom planu, podrška institucija i izmjene propisa su neophodne

Gradska plinara Zagreb (GPZ) sudjelovala je na današnjem 20. Plinarskom forumu, skupu koji okuplja stručnjake s područja plina i struka povezanih uz ovaj energent. Direktor GPZ-a Tomislav Mazal iznio je smjer razvoja GPZ-a kao najvećeg distributera plina u Hrvatskoj u okolnostima strateškog razvoja energetskog sektora na razini Europske unije, pa tako i Hrvatske. Zelenim planom, dokumentom EU, predviđeno je proaktivno utjecati na klimatološke promjene smanjenjem emisije stakleničkih plinova i zagađenja davanjem prednosti zelenoj energiji.

- Plin je u statusu tranzicijskog energenta kojeg 2050. ne bi trebalo biti. Distributeri plina, pa tako i GPZ, se moraju uključiti u promjene inače ćemo nestati. Trenutno pripremamo dva projekta za uvođenje vodika na sustav: punionicu vodika i pilot projekt injektiranja vodika u sustav za određenu grupu potrošača – kazao je Mazal napominjući da je za tranformaciju sustava, osim struke, potrebna i podrška institucija i prilagodba (pod)zakonskih akata koja je izostala pri rješavanju dvojbenih propisa i pomoći potrošačima u Zagrebu nakon potresa. 

Udruženje distributera i opskrbljivača plinom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te Grad Zagreb uz podršku Gradske skupštine uputili su Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine inicijativu za izmjene i dopune Zakona o zapaljivim tekućinama i donošenje tehničkog propisa za plinske instalacije no unatoč pozitivnim reakcijama spomenutih ministarstava do promjena nije došlo ni godinu dana nakon potresa.

- Potres je na površinu iznio sve nedostatke na koje je GPZ godinama upozoravao, no na kraju je situacija u Zagrebu poljuljala povjerenje u plin kao energent iako su građani bez plina ostali zbog preduvjeta za koje nisu odgovorni distributeri plina – prenio je Mazal iskustvo GPZ-a. Još jedan od izazova s kojima se suočavaju distributeri, a što treba imati u vidu pri određivanju tarifnih stavki za distribuciju plina u novom regulacijskom razdoblju, jest porast cijena građevinskih usluga što će se odraziti na cijenu održavanja i proširenje distribucijskog sustava te potreba za uvođenjem pametnih brojila. Naime, plinomjeri se u pravilu nalaze u privatnim objektima čime je distributerima ograničena mogućnost pristupa brojilu za očitanja stanja i  pri zamjeni plinomjera. Obje situacije u konačnici imaju utjecaj na poslovanje distributera, bilo da je riječ o točnosti izračuna potrošnje plina ili neovlaštenoj potrošnji.

Za svoju dugogodišnju podršku i suradnju u organizaciji Plinarskog foruma GPZ je dobila priznanje organizatora Energetike marketinga.
 
 
Gradska plinara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 1, 10001 Zagreb
Tel: 01/ 6437 777
E-mail: info-gpz@plinara-zagreb.hr
Više