GPZ-u odobren i drugi projekt jačanja kibernetičke sigurnosti iz sredstava CEF Telekoma

Gradskoj plinari Zagreb odobreno je 278.155 eura, nešto više od 2,1 milijuna kuna, za projekt “Uspostava Centra za sigurnosne operacije”, a u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Telekom), fonda namijenjenog ulaganju u digitalne infrastrukturne projekte Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije. Odobrena sredstva sufinanciraju 75 posto projekta vrijednog 370.873 eura, odnosno nešto više od 2,8 milijuna kuna.
Svrha projekta je ojačati kibernetičke kapacitete GPZ-a kao operatora ključnih usluga distribucije plina čime će bit nadograđen projekt „Poboljšanje kibernetičke sigurnosti za sigurnu i pouzdanu distribuciju plina“, također financiranog iz CEF-a, a koji je trenutno u fazi provedbe.
Kroz aktivnosti koje će se provoditi dvije godine, od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2023., bit će uspostavljeno centralizirano upravljanje sigurnosnim događajima i incidentima,  odnosno osnovan Centar za sigurnosne operacije.
-          Važnost sigurnosti ICT sustava energetskih tvrtki i utjecaj na gospodarska kretanja najjasnije je vidljiv posljednjih dana iz američkog slučaja hakiranog naftovoda Colonial Pipeline. GPZ, koji je Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti prepoznat među ključnim informacijskim sustavima iz područja energetike, ulaže u informacijske i komunikacijske tehnologije koji su preduvjet za našu ključnu uslugu sigurne isporuke plina potrošačima i za stabilnost plinskog sustava. Stoga smo iznimno zadovoljni da su naši napori dobili financijsku podršku kroz europska sredstva, i to već za drugi projekt  – komentirao je Tomislav Mazal, direktor GPZ-a.
Gradska plinara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 1, 10001 Zagreb
Tel: 01/ 6437 777
E-mail: info-gpz@plinara-zagreb.hr
Više