Gradska plinara Zagreb obilježila 155 godina

Povodom 155. godišnjice osnutka Gradske plinare Zagreb sa sjeverne strane Trga sv. Marka u utorak, 31. listopada, postavljene su dvije replike plinskih lanterni kakve su na zagrebačkim ulicama bile u vrijeme kada je plinska rasvjeta bila jedina javna rasvjeta. 

- Dva i pol sata šećem po Gornjem gradu, Opatovini i Kaptolu za upaliti, odnosno ugasiti lampe. Ako voliš svoj posao, onda ga i radiš. Zato ja radim svoj – kazao je Josip Kufner koji posao nažigača radi već dvadeset godina. 
Zagreb je jedini grad s plinskom javnom rasvjetom koji je od početka zadržao ručni način paljenja plinskih svjetiljki zbog čega su nažigači postali i turistička zanimljivost.

- Nema turista koji dođe da ovo ne vidi. To je ljepota našega grada i treba ju čuvati što je i razlog da smo napravili replike najstarijih lanterni – kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je replike lanterni pustio u upotrebu.

Prve dvije replike na južnoj strani Markova trga postavljene su prije pet godina te je s nove dvije replike zaokruženo rasvjetno uređenje prostora oko crkve sv. Marka. Prošli tjedan u upotrebu su puštene 23 lanterne u novouređenom parku Grič te s dvije replike Gornji grad sada broji ukupno 237 plinskih svjetiljki.
Gradska plinara Zagreb pokrenuta je 1862. godine kada je tadašnja gradska uprava potpisala ugovor s bavarskim poduzetnikom Ludwigom Augustom Riedingerom o uvođenju javne i privatne plinske rasvjete i najstarija je gradska tvrtka. Tadašnje sjedište i pogon za proizvodnju plina suhom destilacijom drva bilo je na prostoru između Hebrangove ulice (tadašnja Kukovićeva) i Gundulićeve pa do Mažuranićevog trga. Nova lokacija na Radničkoj cesti 1, gdje se danas nalazi Gradska plinara Zagreb, otvorena je 10. travnja 1911., a iste je godine zatvorena Plinara na staroj lokaciji.
Zadnja plinska rasvjeta postavljena je 1934. godine na području današnjeg Krešimirova trga nakon čega je postupno mijenjana električnom javnom rasvjetom. Tada je u Zagrebu je bilo 1975 plinskih svjetiljki.
Gradska plinara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 1, 10001 Zagreb
Tel: 01/ 6437 777
E-mail: info-gpz@plinara-zagreb.hr
Više