Postupak puštanja plina u objekte koji su isključeni zbog potresa, opasnost trovanja ugljičnim monoksidom

Za sigurno puštanje plina u objektima koji su zatvorili plin na glavnom zaporu potrebno je poduzeti sljedeće aktivnosti.

Za sigurno puštanje plina potrebno je:
 1. Pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da plinska instalacija nije ugrožena statikom (zgrade koje imaju zelenu oznaku CZGZ-a ne trebaju nalaz statičara)
 2. Atest dimnjačara ili ovjereni kontrolni list/radni nalog, kojeg nakon pregleda dobiva predstavnik suvlasnika, za sve dimnjake u zgradi - popis ovlaštenih dimnjačara objavljen ovdje.
 3. Obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade
 • Po ispunjenju uvjeta iz točaka 1 i 2, potrebno se javiti na brojeve  01/6437-707; 6437-706 i 6437-549, a kompletiranu dokumentaciju poslati na e-mail: prodaja@plinara-zagreb.hr.
GPZ će potom kontaktirati stranke za dogovor o terminu ispitivanja instalacija s obzirom da je ispitivačima potrebno omogućiti ulazak u svaki stan te zbog provjere ima li stanara u samoizalaciji, odnosno upozorenja na preventivne mjere zaštite od koronavirusa. Molimo Vas za razumijevanje te da zbog zagušenosti telefonskih linija, a ako ste predali dokumentaciju, ne zovete - GPZ će Vas kontaktirati  i za dogovor o terminu puštanja plina i da Vas upozori ako je dokumentacija nepotpuna.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, potrebno je angažirati ovlaštenog izvođača plinskih instalacija koji su objavljeni ovdje. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenih plinoinstalatera, na čije cjenike GPZ nema utjecaja.
 
 • GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

S obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije djelatnici GPZ-a moraju ući u svaki stan te aktualnu epidemiju koronavirusa, molimo sve građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača!

Opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom (CO) zbog srušenih ili urušenih dimnjaka
 
 • Većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti SMRTNIH POSLJEDICA zbog trovanja ugljičnim monoksidom.
 • Upozoravaju se korisnici da NE SMIJU koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake.
 • Također su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, a oštećena je unutarnja strana dimnjaka.
 • Iz toga razloga se plinski bojleri sa spojem u dimnjak NE SMIJU UPOTREBLJAVATI bez da je dimnjak pregledan od strane dimnjačara.
 
Zahvaljujemo na razumijevanju u zadanim okolnostima.
 • Gradska plinara Zagreb d.o.o.
 • Radno vrijeme Odjela prodaje sa strankama je radnim danom od 8 do 11 i od 13 do 14 sati
  • MBS: 080083993
  • Matični broj poslovnog subjekta (DZS): 3276066
  • OIB: 20985255037
Gradska plinara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 1, 10001 Zagreb
Tel: 01/ 6437 777
E-mail: info-gpz@plinara-zagreb.hr
Više