Projektu jačanja kibernetičke sigurnosti Europska komisija odobrila više od 2,3 milijuna kuna

Gradskoj plinari Zagreb odobreno je 316.463 eura, nešto više od 2,3 milijuna kuna, za projekt jačanja informacijske sigurnosti, a u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Telekom),  fonda namijenjenog ulaganju u digitalne infrastrukturne projekte Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije. Ugovorom s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA), potpisnicom uime Europske komisije, sufinancirano je 75 posto iznosa projekta vrijednog više od 3,1 milijun kuna.

GPZ kao najveći hrvatski distributer plina, koji je Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti prepoznat među ključnim informacijskim sustavima iz područja energetike, će s partnerom  Zavodom za sigurnosti informacijskih sustava kao nadležnim CSIRT-om, tijelom za prevenciju i zaštitu od kibernetičkih incidenata, kroz projekt „Unapređenje kibernetičke sigurnosti za sigurnu i pouzdanu distribuciju plina“  unaprijediti informacijske i komunikacijske procese. Tako će se kroz ovaj projekt, koji će se provoditi do lipnja 2022. godine, ojačati kapaciteti za odgovor na kibernetičke sigurnosne incidente. 
 
- Informacijske i komunikacijske tehnologije okosnica su suvremenih društvenih i gospodarskih aktivnosti. Ulaganjem u digitalizaciju poslovanja, s pratećim sustavima za zaštitu od kibernetičkih rizika, GPZ prati trendove nužne za našu ključnu uslugu sigurne isporuke plina potrošačima i za stabilnost plinskog sustava. Ovo je prvi, ali ne i jedni projekt koji GPZ ima u planu koristeći sredstva europskih fondova za razvoj poslovanja  – kazao je Tomislav Mazal, direktor GPZ-a, o važnosti provedbe Projekta. 

Sredstvima iz CEF Telekom fonda pridonosi se razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije ulaganjem u digitalne infrastrukture zemalja članica s ciljem jačanja suradnje i sposobnosti dionika ključnih za strategiju kibernetičke sigurnosti EU definiranu Direktivom o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (NIS Direktiva). 

  • Gradska plinara Zagreb d.o.o.
  • Radno vrijeme Odjela prodaje sa strankama je radnim danom od 8 do 11 i od 13 do 14 sati
    • MBS: 080083993
    • Matični broj poslovnog subjekta (DZS): 3276066
    • OIB: 20985255037
Gradska plinara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 1, 10001 Zagreb
Tel: 01/ 6437 777
E-mail: info-gpz@plinara-zagreb.hr
Više